Regressietherapie

Regressietherapie is een therapievorm die je kan verlossen van emotionele en lichamelijke klachten, trauma’s, angsten, depressie, onredelijke overtuigingen en burn-out. Tijdens de therapie helpt de regressietherapeute je terug te gaan naar het ontstaan van het probleem, naar de oorzaak en je beleeft een situatie van vroeger opnieuw. Je verwerkt en herinterpreteert die. Dat proces verandert de manier waarop je in het leven staat, hoe je je voelt en hoe je handelt.

Wanneer regressietherapie?

Je leven verloopt soms volgens bepaalde patronen die je niet kunt doorbreken.Je lijkt bijvoorbeeld niet in staat om langdurige relaties te onderhouden. Soms vraag je jezelf af wat voor zin het leven heeft. Je voelt je misschien depressief en lusteloos. Jouw overtuigingen, bijvoorbeeld: ik ben een mislukkeling, kunnen je blokkeren, waardoor je carrière stokt. Je hebt misschien last van trauma’s of familiegeheimen. Of je ervaart emotionele en lichamelijke (spannings-)klachten, waar je je geen raad mee weet. Onverklaarbare buikpijn, hoofdpijn, huilbuien of hyperventilatie belemmeren je functioneren.

Herstel

Met regressietherapie kun je in korte tijd veel bereiken. Je komt tot verwerking van oude pijn, tot andere gevoelens en nieuwe inzichten. Je ruimt op wat jou belemmert. Dat geeft jou de vrijheid om je eigen koers te varen. Je ontdekt je kracht en krijgt meer zelfvertrouwen. Misschien ontdek je jouw talenten, ervaar je wat je doel is in het leven en welke keuzes je wilt maken. Het leven wordt er daarna niet per definitie gemakkelijker op maar geeft wel meer voldoening.

Onderbewustzijn

We denken dat we rationeel handelen maar in werkelijkheid regeert ons onderbewustzijn. Je maakt bijvoorbeeld in je jeugd iets mee waardoor je bewust of onbewust besluit: ik vertrouw niemand meer. Dat besluit vergeet je; het verhuist naar je onderbewuste. Je kunt daar als volwassene niet meer bij. Dan blijkt dat je telkens alleen achterblijft of problemen hebt met autoriteit. In regressietherapie maak je contact met je onderbewuste. Je maakt daarbij gebruik van een intense concentratie oftewel trance. In trance vergeet je jouw omgeving maar ben je bij bewustzijn. Meestal ontstaat die concentratie vanzelf. Jouw therapeute helpt je te focussen op jouw lichaam en emoties. Je voelt hoe jouw lichaam reageert als zij jouw probleem benoemt.

Herbeleving

Wat je vervolgens beleeft, verschilt van persoon tot persoon. Het kan gepaard gaan met gedachten, beelden en kleuren. Je beleeft opnieuw de situatie in het verleden, de oorzaak van jouw hedendaags probleem. Soms zul je na de trance vermoeden dat je het allemaal verzon. Bedenk dan dat je dit verzon en niks anders. Je beschrijft de situatie en ziet misschien details waarvan je niet wist dat je ze had onthouden. Vaak blijkt dat de situatie die je meemaakte als kind veel complexer was dan je toen kon overzien. In trance onderzoek je de situatie en bekijk je de beweegredenen van anderen.

Trauma’s oplossen

Wanneer je alles overziet ben je in staat een milder oordeel te vellen over jezelf en vaak ook over anderen. Je gevoel verandert en je trekt andere conclusies. Er komt rust. Het mooiste is dat je vervolgens in het dagelijkse leven anders naar situaties gaat kijken en tot nieuwe inzichten komt. Het verandert de manier waarop je in het leven staat. De problemen die je oplost geef je niet door aan je kinderen. Wanneer je de kern van het probleem raakt, is dat vaak confronterend. Je zult verantwoordelijkheid moeten dragen. Herbeleving van een bepaalde mate van de pijn zet het proces tot verwerking aan. Je zult merken dat je veel rijker bent dan je ooit besefte.

Vertrouwen

De meest wonderbaarlijke dingen gebeuren tijdens regressie. Mensen vertellen soms dingen die ze nooit hardop durfden te denken. Dat lucht op en geeft ruimte. Jouw therapeute oordeelt niet. Zij praat je niets aan. Zij kijkt mee, stelt vragen en begeleidt je door je blinde vlekken heen, op een liefdevolle en begripvolle manier en als het kan luchtig en met humor. De therapie valt of staat met vertrouwen. Dat vertrouwen bouw je op, samen met je therapeute.

Heden en verleden

In een uitvoerig intakegesprek met de therapeute wordt de hulpvraag duidelijk geformuleerd. Een goede intake is belangrijk om verantwoord te kunnen werken. Voor sommige problemen stuurt de therapeute je door naar bijvoorbeeld de huisarts. De therapeute voert tijdens elke sessie een voor- en nagesprek om datgene wat je beleefde te verbinden met het leven van nu. Immers, jullie werken aan hedendaagse problemen.

Duur

Als je direct tot de kern van het probleem komt, is regressietherapie een kortlopend traject. Kom je in eerste instantie tot delen van het probleem, dan is het langer zoeken. Gemiddeld zijn vijf sessies van twee uur voldoende. Dit is uiteraard afhankelijk van de ernst van de problematiek. Het intakegesprek en de sessies duren anderhalf tot twee uur per keer. De frequentie van de sessies bepaal je in onderling overleg. Sommige cliënten komen elke week, anderen weer eenmaal per maand.

 

C.G. Jung
De belangrijkste taak van de mens is zichzelf het leven te schenken